Zwanger en trainen
Ben je zwanger en wil je blijven trainen? Bij ons kun je veilig en verantwoord blijven sporten tijdens je zwangerschap. Wij passen je work-out aan op basis van de fase van je zwangerschap. Onze speciale programma’s zijn afgestemd op iedere zwangerschapsfase, zodat je op een veilige manier actief kunt blijven.
Ben je zwanger en wil je blijven trainen? Bij ons kun je veilig en verantwoord blijven sporten tijdens je zwangerschap. Wij passen je work-out aan op basis van de fase van je zwangerschap. Onze speciale programma’s zijn afgestemd op iedere zwangerschapsfase, zodat je op een veilige manier actief kunt blijven.
Veranderingen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je buik groeit, je zwaartepunt verschuift, en je gewicht neemt toe. Daarnaast produceert je lichaam meer relaxine, wat kan leiden tot soepelere banden. Ook verandert de bloedcirculatie: je hebt een groter bloedvolume, een snellere rusthartslag, meer bloedvaatjes en een versnelde ademhaling. Hierdoor kun je sneller vermoeid raken.
Geen rechte buikspieren vanaf 12 weken
Vanaf 12 weken vermijden we het geïsoleerd trainen van de rechte buikspieren, zoals bij sit-ups. De linea alba, een belangrijke lijn tussen je buikspieren, wordt tijdens de zwangerschap flexibeler door relaxine. Dit proces, diastase genaamd, creëert meer ruimte voor je baarmoeder. Het trainen van de rechte buikspieren kan dit proces verstoren en zelfs leiden tot een buikhernia. Daarom richten we ons op het versterken van de schuine en dwarse buikspieren, die op een gezonde manier bijdragen aan de stabiliteit van de linea alba.
Let op je buik tijdens het trainen
Houd je buik goed in de gaten tijdens het trainen. Als er een “tut” of dakje ontstaat, is de buikdruk te hoog. Dit kan de linea alba verzwakken, wat kan leiden tot diverse klachten zoals rug- en bekkenpijn, bekkenbodemproblemen, obstipatie, navelbreuk en ademhalingsproblemen. Pas je oefeningen aan om deze druk te verminderen.
Na de zwangerschap: herstel en training (tot 3-6 maanden)
Na de bevalling raden we aan om minstens 6 weken te wachten voordat je weer begint met trainen, in verband met wondherstel. Vermijd in de eerste fase oefeningen die de buikdruk verhogen, zoals crunches en sit-ups. Richt je in plaats daarvan op de schuine en dwarse buikspieren om de linea alba te versterken. Voorzichtigheid is geboden bij het tillen van gewichten en het uitvoeren van intense activiteiten zoals hardlopen en springen, omdat je banden nog losser kunnen zijn. Bouw je stabiliteit langzaam en gecontroleerd op met ons mama NB (na de bevalling) programma, dat speciaal is ontworpen voor een veilige opbouw.
Vermijd asymmetrische oefeningen
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om asymmetrische oefeningen, zoals zijwaarts fietsen en uitstap lunges, te vermijden. Deze kunnen leiden tot bekkenklachten. Als je geen klachten hebt, kun je deze oefeningen uitvoeren, maar stop bij pijn of ongemak.
Blijf veilig en gezond trainen tijdens je zwangerschap met onze aangepaste programma’s. Neem contact met ons op voor meer informatie en persoonlijke begeleiding.